Меню

УВАГА! НЕБЕЗПЕКА!

Державна служба України  з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Головне Управління Держпродспоживслужби в Харківській  області

Управління Держпродспоживслужби в Харківському районі

ІНФОРМУЄ:

щодо виявлення випадків ботулізму серед населення, які ймовірно пов`язані із вживанням в`яленої риби виробництва ФОП Меркулова А.В. (постачальник ТОВ «ЧУДО-ЮДО»).

З метою забезпечення недопущення негативного впливу неякісної та небезпечної  продукції на життя і здоров`я населення Харківського району суб`єкти, які здійснюють діяльність в галузі громадського харчування і продовольчої торгівлі,  будуть  проінформовані щодо недопущення реалізації продукції зазначеного виробника та постачальника.

НАГАДУЄМО ВАМ:

З настанням теплої весняно-літньої пори з’являється загроза виникнення харчових отруєнь мікробного походження. Часто зустрічаються харчові отруєння переважно тяжкого перебігу, викликані токсинами, що виділяються при розмноженні палички ботулізму.

Клінічна картина захворювання залежить в першу чергу від кількості токсину, що потрапив в організм і вчасного введення антитоксичної сироватки. Тому у будь-якому випадку підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Латентний період значно коливається від 2-4 годин до 2-4 діб і більше.

З метою попередження харчових отруєнь рекомендовано:

— під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищувати сировину від забруднень, в т.ч. від плісняви. Ретельно стерилізувати посуд, спеції та саму продукцію.

— не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються; швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

— ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури 800С – протягом 30 хвилин;

 

— захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

— не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!